Mistä meidän tulisi sitten aloittaa?

Maslow Hierarchy of Needs reference

Maslow Hierarchy of Needs reference (Photo credit: purpleslog)

No, mistä kaikki tämä maailman parannus on aloitettava? Kotoa, sinun ja minun kotoa. Yhteiskunta ei voi muuttua jos sen muodostavat yksilöt eivät muuta omia elintapojaan.

Miksi meidän tarvitsisi muuttaa yhteiskuntaamme? Koska tämän hetkinen yhteiskunnan kehitys näyttää johtavan yksilön vapauksien ja oikeuksien romahtamiseen. Miksi sitten sinun tai minun tulisi elää jollain muulla tavalla kuin mitä naistenlehdet meille tuputtaa? Koska jos emme muuta elintapojamme ja siten elinympäristöämme on meillä vastassa ongelmia joiden rinnalla itämeren kuoleminen vaikuttaa vähäpätöiseltä uutiselta. Poliisivaltio on vain parin pienen askelen päässä. Suurin ongelmamme ei ole se onko meillä oikeutta tai mahdollisuutta tehdä jotain tai käyttäytyä tietyllä tavalla vaan se että meillä ei ole oikeutta valita mitä tehdä tai miten käyttäytyä.

Minä en osaa ymmärtää eläinaktivisteja tai vasemmistoaktivisteja enkä etenkään ns. ”kukkahattutätejä” joita sosiaalitantoinksi kutsutaan, mutta olen valmis puolustamaan heidän oikeuttaa olla sellaisia kuin he haluavat olla. Tässä kohtaa joku kuitenkin huomauttaa pedofiileistä ja massamurhaajista ja muista ongelmallisista yksilöistä. Näitä yksilöitä varten minulla on kaksi taikasanaa ”luonnon valinta”, jos luonnon valinta vaikuttaisi ihmispopulaatioon niin kuin se vaikuttaa jäniksiin niin tämä ongelma katoaisi varsin nopeasti. Kysykää keneltä tahansa joka on joutunut raiskatuksi, pahoinpidellyksi tai ryöstetyksi. Heillä on varmasti toimiva ratkaisu näiden ihmisten varalle.

Mistä meidän tulisi sitten aloittaa? Pitäisi meidän kaikkien muuttaa maalle viljelemään hamppua ja perunaa? Se on hyvinkin yksilöllistä mutta me (siis minä ja vaimoni) aloitimme sen tutkimalla miten saisimme omasta elintavastamme itsenäisempää ja omavaraisempaa. Missä asioissa me olemme riippuvaisia muista ja mitä voimme tehdä asian muuttamiseksi. Siinä se oikeastaan on, pähkinän kuoressa, tehdään ne muutokset millä saamme itsestämme hieman itsenäisempiä ja jatketaan muutosten tekemistä tuohon suuntaan kunnes lapsemme tulevat sanomaan että ”pappa ottaa nyt vaan ihan rauhallisesti ja antaa meidän nuorempia huolehtia näistä asioista”.

Kaikki lähtee siis pienistä asioista, siitä että ollaan tietoisia että yhteiskunta ei aina huolehdi meistä ja että olemme itse velvollisia huolehtimaan itsestämme. Kun sähköt katkeaa ja valot sammuu on meidän itse etsittävä taskulamppuja, meidän itse keksittävä miten päästä nettiin surffailemaan bittien aika-avaruuden aalloilla. Kun kauppaan ei pääsekkään niin meidän täytyy tulla toimeen sillä mitä meillä on kaapissa. Tässä onkin se elämän todellinen haaste, mitä me oikeasti tarvitsemme että saamme huomenaamulla silmämme auki…

Siitä tässä kaikessa on lopulta kyse, selviytymisestä huomiseen asti, aina…

Maslow teki aikoinaan hienon pyramidin aiheesta ja nimesi sen Maslowin tarvehierarkiaksi.  Maslow lähestyi asiaa hieman eri vinkkelistä kuin minä ja teki perusteellisempaa työtä kuin mitä tässä artikkelissa tarvitaan mutta siitä päästään hyvin liikkeelle. Kaikki menettää arvonsa ja tärkeytensä jos fyysisiä tarpeita ei ole tyydytetty ts. jos näen nälkää ei isoinkaan kultakimpa tee minua onnelliseksi, jos palelen, ei sosiaalinen hyväksyntä ole minulla ensimmäisenä mielessäni.

Nyt kaiken tuon pitkän ja pseudotieteellisen alustuksen jälkeen pääsemmekin käsiksi itse asiaan, miten huolehtia siitä että elämän mullistukset eivät saa meitä käpertymään nurkkaan odottamaan että satujen prissi Uljas saapuu pelastamaan meidät. Mitä me voimme tehdä ollaksemme edes hieman omavaraisenpia, edes hieman…

Kaikki lähtee valosta, jos on pimeää on kaikkien muiden ongelmien kohtaaminen vaikeampaa. Ihan tosim usko pois. Valojen sammuminen on se ensimmäinen asia mitä me huomaamme kun sähköt katkeaa, valon väheneminen on se mistä huomaamme päivän kääntyvän iltaan ja nukkumaan menoajan lähestyvän.

Valoa seuraa suoja, tällä tarkoitetaan mm. suojaa luonnonvoimilta ja ja ennen kaikkea lämpöä. Monista ongelmista selvitään ihan hyvin jos päästään sisätiloihin suojaan kesän helteiltä ja talven pakkasilta. Toisaalta oikeat vaatteet putoavat myös tähän kategoriaan. Niiden vaikutusta ei voi liioitella…

Suojaa seuraa ruoka ja vesi. Näitä kahta kuluu yllättävän paljon eikä niitä koskaan ole tarpeeksi varastossa. Puolustusvoimat laskee että yksi sotilas tarvitsee 3500 kcal päivässä ja itse puolustan ajatusta että tähän meidän siviilijienkin tulisi pyrkiä, siitä yksinkertaisesta syystä, että kun joudumme ponnistelemaan saadaksemme pihapuun pois makuuhuoneestamme tai naapurin saksanpaimenkoiran meidän tyttären kaulavaltimosta niin siinä palaa kalori poikineen. Toisaalta jos emme joudu ponnistelemaan niin ruokavarantomme riittävät pitemmäksi aikaa. Vesi on meille suomalaisille varsin ongelmallinen aine. Ei sen takia että siitä olisi pulaa vaan sen takia ettei siitä yleensä ole pulaa. Suurella osalla väestöstä ei ole ole minkäänlaisia vesivarastoja vaan he laskevat että vettä tulee hanasta aina. He eivät hyväksy mitään selitystä sille että veden tulo katkeaa tai veden laadussa tai lämpötilassa tapahtuu muutoksia. Henkilökohtainen suositus on että ainakin aamukahviin tarvittavat vesimäärä olisi tallessa. Minun päivästäni ei ainakaan tule mitään ilman kahvia…

Sitten seuraa turvallisuus. Turvallisuudella tarkoitan sitä että olemme kykeneviä kantamaan vastuun omasta ja läheistemme fyysisestä ja psyykkisestä koskemattomuudesta sekä omaisuutemme hallinnasta. Miten jokainen päättää ratkaista tämän on heidän asia, mainittakoon tässä vaiheessa että itse en laske sen varaan että poliisi, pelastuslaitos tai edes 4H-kerho kykenisi auttamaan minua tässä.

Seuraavana listalla on energia. Jos joku tämän blogin lukia väittää ettei ole koskaan elämässään kohdannut sähkökatkosta tai sitä kun kännykästä loppuu akku, niin ottakaa tutti pois suusta ja pyytäkää äitiänne olemaan minuun yhteydessä, sillä jokainen joka lueskelee omavaraisuus blogeja ennen kuin täyttää 2 vuotta on henkilö jonka minä haluan tavata. Energiaa on ympärillämme mitä moninaisemmissa muodoissa mutta siitä huolimatta siitä tulee aika-ajoin puutetta. Yleensä ihmiset ajattelevat tässä kohtaa sähköä ja aggrekaatteja mutta ne samat toiminnot mihin sähköä yleensä käytetään voidaan saavuttaa muillakin energian lähteillä. Taloa voidaan lämmittää puulla, ruoka voidaan keittää kaasulla ja kännykkä voidaan ladata autolla. Meidän täytyy vain osata etsiä vaihtoehtoisia lähestymistapoja näihin ongelmiin.

Kun nämä kaikki tarpeet on saatu edes auttavasti tyytydettyä niin olemme päässeet jo pitkälle. Selviämme maailman myllerryksistä paremmin kuin suurin osa Kontulaa tai etelärantaa.

Älä turhaan ole huolissasi siitä miten päättelet että mitä ja miten sinun tulisi tehdä turvataksesi huomisen. Maailma ei ole lopu vielä ja meillä on hieman aikaa käydä näitä perusteita lävitse tulevissa artikkeleissa.

Enhanced by Zemanta
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: