Sivistyksen vaatimus: Valo

Light in the night (Castelldefels)

(Photo credit: jcarlosn)

Elämä ilman valoa on mahdollista mutta ei mukavaa. Monista elämän pienistä rutiineista tulee huomattavasti harmillisempia kun ne joudutaan tekemään pimeässä. (Ottakaa oppia minun virheistäni, älkää ryhtykö ajamaan partaa pimeässä, jälki ei välttämättä ole riittävää.) Monet yllättävät ja poikkeukselliset tilanteet ovat suorastaan hengenvaarallisia jos niihin joutuu pimeässä.

Yleisin tapa valaista maailmaa on napsauttaa sitä pientä kytkin ovensuussa jolloin valaisimet ihmeenlailla räpsähtävät toimeen ja valaiset ympäristöään. Valitettavasti tämä silmänräpähdyksellinen ihme vaatii sähköä jota ei aina ole saatavilla sellaisissa määrin mihin olemme tottuneet. Yleisin syy tähän on sähkökatko ja tässä artikkelissä käsittelen muita menetelmiä valaistukselle.

Taskulamput:

Jokaisella tulisi paristoilla toimivia taskulamppuja, nykyään ne ovat varsin luotettavia eikä valinta ole enään rajoitettu pariin kolmeen eri vaihtoehtoon. Lamppujen määrä on hyvin tapauskohtaista mutta suosittelen että minimi määrä olisi huomattavasti suurempi kuin 1 ja hieman pienempi kuin se maksimi määrä mitä jaksat kantaa. Henkilökohtaisesti olen tehnyt päätöksen kantaa vähintään yhtä aina taskussani, yhtä autossani ja olen levitellyt vähintään yhden jokaiseen huoneeseen talossani.

Erilaisia taskulamppuja:

Halogeeni: Halogeenit eivät ole enään rajattu auton ajovaloiksi tai työmaavaloihin. Monet suosivat niitä niiden värilämpötilan ja suuren valotehon takia. Halogeeni polttimolle on luonteenomaista lämmitä voimakkaasti ja valoa luonnehditaaan usein häikäiseväksi.

Hehkulamppu:  Klassiset hehkulamput ovat jäämässä tekniikan kehittyessä pois taskulampuista mutta niitä näkee vielä tänä päivä. Monet suurista merkeistä ovat aloittaneet hehkulampuilla niiden luotettavuuden ja helpon saatavuuden takia.

LED: Varmaankin yleisin taskulampun poltin on nykyään LED tai kansanomaisesti ledi. Näiden diodejen kehitys on tuonut meille mitä häkellyttävimmän valokoiman erilaisia valonlähteitä. LED:ien ehdottomiin etuihin kuuluu todella matala energian kulutus, suuri valoteho ja hyvä lux/W hyötysuhde.

Kynttilät:

Kynttilöistä on viime vuosina tullut enemmänkin tunnelmavalaisin kuin varteenotettava valon lähde, mutta kynttilät ovat olleet yksi ihmiskunnan pääasiallisista valonlähteistä vuosituhansien ajan. Kynttilöiden ehdottomia etuja on niiden helppo varastoitavuus, niiden helppo valmistettavuus ja monipuoliset käyttömahdollisuudet pelkän valaistuksen lisäksi. Nykyään teollisesti tuotettujen kynttilöiden valikoima on varsin laaja, lähtien vaatimattomista tuikuista aina kruunu- ja pöytäkynttiöiden kautta suuriin piharoihuihin asti. Kynttilät muodostavat suuren tulipalon riskin koska niissä on avoin liekki ja niihin tulee siksi suhtautua kunnioittaen. SPEK listaa valvomattomat kynttilät yhdeksi suurimmista tulipalon lähteistä.

Missä määrin kenenkin olisi tarpeen varastoida kynttilöitä on myöskin hyvin suhteellista. Itse pidän kynttilöitä perusteltuna lisänä varastoihin koska ne säilyvät todella hyvin eivätkä vie paljoa tilaa.

Lyhdyt:

Lyhdyt ovat lähtöisin tarpeesta suojata kynttilöitä ja öljylamppuja tuulelta ja sateelta. Lyhtyjen tarkoitus on mahdollistaa avoimella liekillä valaiseminen sellaisissa olosuhteissa missä kynttilä tai öljylamppu sammuisi tai missä niiden käyttö ei ole turvallista. Monet lyhdyt (etenkin myrskylyhdyt) ovat varsin yksinkertaisia, edullisia ja luotettavia välineitä. Niiden käyttö kuitenkin vaatii hieman harjoittelua ja vakaata käyttöä eikä sen takia sovellu perheen pienimpien käyttöön ilman vastuullista valvontaa.

Itse suosin lyhtyjä osana hätävarasuunnitelmaa. Niiden luotettavuus, yksinkertaisuus ja 360 asteen valokeila tekevät niistä loistavan vaihtoehdon syysmyrskyn tuhojen arvioimiseen.

Kaasuvalot:

Kaasuvalot ovat käyneet harvinaisiksi sähköverkon kattavuuden paratessa, mutta kaasuvalot ovat vielä tänäkin päivänä varteenotettava vaihtoehto sinne missä sähköverkko tiedetään epävarmaksi. Yleisin kaasuvalon ilmenemismuoto tänäpäivänä ovat erilaiset kaasupatruunoilla toimivat retkivalaisimet.

Itse suosittelen näidenkin varastoimista sillä samoja kaasupatruunoita voi käyttää esim. kaasukeittimissä. Kaikkien kaasulaitteiden kanssa on syytä tiedostaa että väärin käytettynä ne saattavat olla vaarallisia ihmisille ja omaisuudelle.

Tässä artikkelissa ei luonnollisesti ole kaikkia eri vaihtoehtoja, esimerkiksi päreiden polttamisen olen suosiolla jättänyt pois. Sen sijaan näiden esiteltyjen vaihtoehtojen on tarkoitus huomauttaa, että valojen sammuminen ei ole maailman loppu eikä sen tarvitse tehdä elämästä vaikeaa, siihen tarvitsee vain valmistautua.

Enhanced by Zemanta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: