Pientä elämää etsimässä: Omavaraisuuteen omakotipihalla?

Pientä elämää etsimässä: Omavaraisuuteen omakotipihalla?.

Tänään kaiken muun kivan keskellä törmäsin puhtaasti sattumalta tähän blogikirjoitukseen enkä voinut itseäni hillitä vaan hetken mielijohteesta ja himon vallassa päätin röyhkeästi varastaa tämän omiin arkistoihini.

En siis edes yritä väittää kirjoittaneeni tätä itse ja ne ketkä haluavat käydä alkuperäisen kirjoittajan blogilla (jota suosittelen lämpimästi) voivat niin tehdä tuon ylhäällä olevan linkin kautta.

tiistai, 8. toukokuuta 2012

Omavaraisuuteen omakotipihalla?

Minkä asteiseen omavaraisuuteen voisi omakotipihalla päästä?

Kuvat ovat kirjoista The Backyard Homestead sekä The Backyard Homestead Guide to Raising Farm Animals.

Ensimmäisessä kuvassa on hieman alle viidensadan neliön piha. Tämänkokoisia suurten kaupunkien uudet tontit Suomessa tyypillisesti nyt ovat. Alle viidensadan neliön tontilla tilaa ei ole suurempien eläinten pitoon, mutta tältä pihalta löytyy kuitenkin kuusi kanaa, kaksi mehiläispesää sekä lihakaneja. Isot vihannestuotot saadaan kohopenkeistä sekä isosta kasvimaasta. Hedelmäpuita mahtuu tontille runsaasti, samoin marjapensaita.

Minusta on pieni ihme, että Dervaesin perhe on päässyt täyteen omavaraisuuteen näin pienellä tontilla!

Seuraavat pihat ovat kooltaan vanhojen suomalaisten rintamamiestonttien kokoisia, 1100 neliötä (quarter acre) ja tässä päästäänkin jo asiaan. Ensimmäinen pihoista on painottunut viljelyyn, toisessa paljon alaa ovat saaneet hyötyeläimet.

Ensimmäisellä pihalla kasvatetaan jopa omaa viljaa (4), missä lieneekin järkeä jos vilja on esimerkiksi jokin harvinaisuus, jota tarvitsee joko vaatteiden tekoon (pellava, hamppu) tai sitten esimerkiksi tattari, jota ei meinaa saada enää edes Venäjältä. Eläimiä tällä pihalla asuu kahden sian ja kahdentoista kanan verran.

Toisella samankokoisella pihalla viljelysten alasta on tingitty eläinten laidunmaan hyväksi. Siksi numeron kolme kohdalla näkyy kaksi lypsykuttua aitauksessaan.

Näitä kuvia katsellessa kannattaa huomata, että tontin talot ovat huomattavan pieniä. Viljelylle käytössä oleva pinta-ala olisi paljon vähäisempi, jos tontille olisi rakennettu vaikkapa se tyypillinen 200-neliöinen omakotitalo.

Oma tonttini on 1300 neliötä ja taloni suurin (keski)kerros on kooltaan 60 neliötä. Alaa on jäänyt paljon viljelyksille.

Tämä Seattlen kaupungista vuonna 1906 napattu kuva näyttää, että jokainen kaupunkipiha oli vielä reilu sata vuotta sitten hyötykäytössä. Kuvan oikealla puolella, puhelinpylväiden välissä, eroittuu musta lehmä. Se ei takuulla ollut tämän kaupungin ainut pihalehmä. Kuva on loistokirjasta Urban Farming.

Muita kirjoituksia:

Pihaviljely on vallankumous

Hyvästi paalipatterit

Kill Your Lawn! Näin teet sen
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: