YLE: Hehkulamput hävitettiin, sähköiskun vaara tuli tilalle

7.1.2013 klo 15:47 | päivitetty 7.1.2013 klo 15:47

Hehkulamput hävitettiin, sähköiskun vaara tuli tilalle

Markkinoilta on vedetty viime vuonna ennätysmäärä vaarallisia sähkölaitteita. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston valvontaiskuissa jäi kiinni liki 260 tuotetta. Tyypillinen Tukesilta myyntikiellon saanut laite oli led-valaisin.

Led-valoja
Kuva: Tukes

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo sähkölaitteiden turvallisuutta pistokokeilla. Viime vuonna tehtiin lähes 3 600 valvontakäyntiä myymälöihin ja niiden hyllyistä löytyikin ennätysmäärä vaarallisia sähkölaitteita. Huonoa laitesuunnittelua on löytynyt paljon etenkin led-lampuista.

– Verkkojännite ja tämä 12 volttia erotetaan liian huonosti toisistaan eli siellä [laitteissa] ei ole riittävää eristystä näiden kahden jännitetason välillä. Siitä nämä riskit syntyvät, kertoo Tukesin ylitarkastaja Hannu Mattila.

Led-lamput ovat kasvattaneet suosiotaan pienen energiankulutuksensa ansiosta. Niillä korvataan nyt hehkulamppuja, joiden käytön EU on kieltänyt jo lähes kauttaaltaan. Olemmeko siis saamassa hehkulamppujen tilalle sähköiskujen vaaran huonon tuotekehityksen takia?

– Kovalla innolla mentiin uuteen tekniikkaan ja sitten perussähkötekniikka unohtui, myöntää Hannu Mattila.

Kehitys käy huonompaan suuntaan

Toki markkinoilla on enimmäkseen vaatimukset hyvin tai paremmin täyttäviä lamppuja ja muita sähkölaitteita, mutta silti tarkastusten perusteella määrättiin eri tavoin markkinoilta vedettäväksi viime vuonna 257 tuotetta. Luku on vielä alustava, mutta uusi ennätys on syntymässä. Viime vuodet kehitys on myös mennyt lähes koko ajan huonompaan suuntaan.

Valtaosa hylkypäätöksen saaneista laitteista on peräisin Aasian maista. Samoin sieltä tulevat myös laatulaitteet, sillä elektroniikan tuotanto on siirtynyt Aasiaan lähes kokonaan. Euroopan unionin edellyttämä CE-merkintäkin löytyy laatutuotteiden lisäksi myös sekundatuotteista.

Kuluttajille on vakuuteltu, että CE-merkintä laitteessa on tae turvallisuudesta. Tarkastustulosten perusteella sitä ei kuitenkaan voi luvata.

– Kai se on myönnettävä, että näin se on. Ei CE-merkintä yksin takaa, että tuote on varmasti turvallinen, huokaa Hannu Mattila.

Verkkokaupan valvonta on hankalaa

Kauppiaiden on poistettava myyntikiellon saaneet laitteet hyllyistään ja vaarallisimmille viranomainen vaatii palautusmenettelyn. Ilmoituksia näistä palautuksista on lähes viikoittain suurimmissa sanomalehdissä.

Vaikka tarkastukset tehdään pistokokeina, ylitarkastaja Hannu Mattila arvioi, että valvonnan jäljiltä ei juuri jää vaarallisia laitteita kaupan hyllyihin.

– Kun niitä vahinkoja ei oikeastaan satu, niin kyllä me niitä tosi paljon saadaan pois.

Valvonnan puolivilli länsi on kuitenkin verkkokauppa. Sen vahtiminen onnistuu jollain tavalla vielä EU:n sisämarkkinoilla, mutta kaukomailla majaansa pitävien verkkokauppojen valikoimia ei pystytä valvomaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: