Pohjoisia lajikkeita metsäpuutarhaan

Pohjoinen permakulttuuri

Permakulttuuri ja erityisesti siihen usein liittyvä metsäpuutarhan malli pohdituttavat usein kylmän ilmaston asukkaita. Voiko tämä toimia meillä?

Myöskin mallikohteet, joissa voi omin silmin tutustua erilaisiin lajiyhdistelmiin ja niiden toimivuuteen pitkällä aikavälillä voivat olla harvassa. Päädyin keväällä vierailulle Kalliovuorilla Yhdysvalloissa sijaitsevaan Central Rocky Mountain Permaculture Instituteen, jossa Jerome Osentowski on lähes 30 vuoden ajan kehittänyt viileän ilmaston metsäpuutarhajärjestelmiä sekä yhtenäistä kasvihuonesuunnittelua. CRMPI  sijaitsee 2200 metrin korkeudella merenpinnasta ja on yksi harvoista paikoista, joissa on nähtävillä pitkälle kehittyneitä kypsässä iässä olevia metsäpuutarhamalleja ja erilaisia kasviyhdistelmiä, kiltoja. Nykyisin CRMPI on koulutuskeskus ja mallikohde permakulttuurisuunnittelusta, jossa kasvukausia ja – vyöhykkeitä on venytetty aina subtrooppisen ilmaston oloihin asti –  ilman fossiilisia polttoaineita, mikä on sielläkin paikallisesti ennenkuulumatonta.

Kasvihuoneet ovat perinteinen tapa venyttää kasvukautta ja kohottaa lämpötiloja eksoottisemmille  ja vaateliaammille kasvilajeille sopivaksi. Permakulttuurisuunnitteluun yhdistettynä kasvihuoneiden hyödyt moninkertaistuvat, kun niistä tulee yksin pihan kulmalla nököttävän lasikuution sijaan osa suurempaa toimivaa kokonaisuutta.

View original post 441 more words

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: