Off grid – elämää irti verkosta

Pohjoinen permakulttuuri

Permakulttuuriaiheista työkokemusta kartutellen vietin viime talvena pari espanjalaisittain vilpoisaa kuukautta wwooffaamassa (vapaaehtoistöissä) Sierra Nevadan vuorilla sijaitsevalla Semilla Besadan pienellä permakulttuuri/holistic management-tilalla, joka oli mitä mielenkiintoisin kokemus etenkin sen johdosta, että paikka oli omavarainen sekä sähkön, lämmön että juomaveden suhteen.

Päivittäisen valaistuksen, sun muita pieniä mukavuuksia tarjosivat yhdessä ja toisiaan täydentäen tuulivoima sekä aurinkopaneelit.

Sähkövirta on ollut niin itsestäänselvä asia ainakin omassa elämässäni että sen lähdettä tai käyttöä ei juuri ole tullut mietittyä paitsi silloin kun sähköt ovat poikki yli tunnin ajan eikä tavallisessa talossa tai asunnossa voi käyttää sen paremmin leivänpaahdinta kuin vessaakaan. Joinakin ukkosmyrskyn jälkeisinä hiljaisina hetkinä kun jääkaapin hurina lakkaa, valot sammuvat ja vesihanakin lirisee viimeisiä tipojaan, olen miettinyt lähes järkyttyneenä kuinka sähköriippuvaisia olemme pienimmissäkin perusasioissa, ja tyytyväisenä todennut että ainakin kesämökillä olisi pulman pitkittyessä mahdollista saada juomavettä, pysytellä lämpimänä ja asioida kompostikäymälässä.

View original post 444 more words

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: