Kohopenkki -maankäytön klassikko

http://www.permakulttuuri.info/2011/11/kohopenkki-maankayton-klassikko.html

Kohopenkki -maankäytön klassikko

Tästä tulee ensimmäinen osa kolmeosaiseen sarjaan, joka käsittelee eri tapoja prosessoida biojätteitä. Ensimmäisenä ja arvokkaimpana permakulttuurin klassikko: kolmikerroksinen kohopenkki.

Kohopenkillä saa perustettua nopeasti kasvimaan vaikka nurmikolle tai sorakentälle, mutta orgaanista ainesta tarvitaan runsaasti. Onneksi monessa paikkaa orgaanista ainesta on jätteeksi asti.

Alla olevassa kuvasarjassa perustetaan kohopenkki etupihalla olleen villiintyneen kasvimaan tilalle.

Ensimmäiseksi pohjamaa kuohkeutetaan talikolla ja tarvittaessa lisätään jotain typpipitoista. Jos maa on kuivaa, se kastellaan kunnolla.
Kasvillisuuden voi niittää alueelta ja hieman alueen ympäriltäkin. Tämä kerros houkuttelee alueelle kastematoja.

 

Seuraavaksi kerrokseksi tulee noin 4 sivua sanomalehteä, minkä päälle levitetään 20-30 cm kompostoituvaa ainesta (lehtiä, pehkua, vanhaa heinää, tms.). Sanomalehti estää kestorikat ja pehku varastoi kosteutta ja ravinteita sekä tuottaa lämpöä.
Päälle levitetään muutaman sentin kerros kompostimultaa, tässä kerroksessa ei saa olla rikkakasveja.

 

Lopuksi päälle levitetään kerros hitaasti hajoavaa katetta 5-10 cm haihtumissuojaksi. Kasvit kylvetään katteeseen tehtyihin aukkoihin tai istutetaan katekerroksen läpi.

Kohopenkin perustamiseen menee huomattava määrä aikaa, sanomalehteä, orgaanista ainetta ja multaa. Kuvasarjan viiden metrin penkkiin meni yli 2500 litraa kompostoituvaa ainesta ja noin kolme tuntia aikaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: