Vakaiden järjestelmien periaate

Vakaiden järjestelmien periaate

”Jokaisella komponentilla pitää olla monta toimintoa ja jokainen tärkeä toiminto pitää voida tehdä monella tapaa” – Bill Mollison, Permaculture Designer’s Manual


Permakulttuuri painottuu toiminnallisuuteen ulkonäön sijasta. Toisaalta mitään yksittäistä asiaa ei suunnitella vain yhtä käyttötarkoitusta varten, vaan hyödynnetään mahdollisimman laajalti sen toimintoja ja kytkentöjä muiden asioiden kanssa. Lisäksi elintärkeät toiminnot, kuten ruoka, vesi ja lämpö, pyritään turvaamaan järjestelmässä monella tapaa. Tällöin yhden komponentin pettäessä koko järjestelmä ei luhistu ja vähemmän kriittisissä oloissa on mahdollisuutta toimia joustavasti.

Suunnitteluperiaatetta voi havainnollistaa pihagrillin avulla. Pihagrilli on hyödyllinen sillä se turvaa ruuanlaiton silloin, kun se ei ole sisätiloissa mahdollista sähkökatkon tai miellyttävää helteiden vuoksi. Jos pihagrillin suunnittelee siten, että sen käytöllä on muitakin hyötyjä, niin se sopii kokonaisuuteen paremmin. Puuhiilen sijasta kunnollinen grilli käyttää esimerkiksi pienihalkaisijaista puutikkua (stick fuel), jolloin grilliä käytettäessä siistitään pihaa ja tuotetaan tuhkalannoitteita kasvimaalle. Eräs tikkua käyttävä polttolaite on rakettiliesi (rocket stove), joka on allaolevassa kuvassa rakennettu kokonaan kierrätysmateriaalista. Rujon näköinen, mutta erittäin toiminnallinen.

Rakettiuunin toiminta perustuu siihen, että lyhyt hormi on kauttaaltaan lämpöeristetty (esim. tuhkalla), jolloin se lämpenee satojen asteiden lämpötilaan, veto on erinomainen ja palaminen niin täydellistä, että ruokaa voi laittaa savupiipun nokassa.

Rakennusohjeita rakettiuuneihin löytyy mm.
http://www.aprovecho.org/lab/pubs/arcpubs

Muokkaus:
Tein Tansaniassa työskentelevälle kaverille tiiviin esityksen rakettiuuneista. Ladattavissa tästä linkistä:

Lähettänyt klo 12.16

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: