Tyhmyri's Blog

Yhä useampi nettikirjoittaja ja vieläpä taloustoimittaja on alkanut metelöidä siitä, että kohta Euroalueella on hyperinflaatio ja sammakoita sataa ja maito happanee astioihin ja olut pilaantuu ja viinikin etikoituu. Itse pidän ajatusta hyperinflaatiosta suuresti liioiteltuna sekä Euroalueen että USA:n osalta.

Vasta-argumenttina on tietenkin Zimbadwe. Mutta mitä tuo argumentti oikein tarkoittaa? Ensimmäiseksi pitääkin miettiä mitä hyperinflaatio on ja missä olosuhteissa sitä esiintyy.

Hyperinflaatio on ehkä parhaimman määritelmän mukaan tilanne, jossa kuukausittainen inflaatio ylittää 50% ja päättyy kun kuukausittainen inflaatio on pudonnut alle 50% tason ja pysynyt tuon tason alla vähintään vuoden.

Erinomainen selvitys hyperinflaatiosta on Steve Hanken ja Nicholas Krusin työpaperi ”World Hyperinflations”. Tuo paperi löytyy täältä. Paperissa on systemaattisella tavalla määritelty tilanne, jossa talous on hyperinflaatiossa ja lisäksi kerätty vallan ansiokas lista tapauksista.

Huvittavaa muuten on, että paljon mainostetun Saksan hyperinflaation kesto oli vain yksi kuukausi. Hetkellinen ilmiö. Niin paljon älämölöä niin vähästä ja varsinkin kun tiedätte-kyllä-kuka pääsi valtaan juuri…

View original post 270 more words

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: