Tiedostojen ja tallenteiden varmuuskopiointi

Seuraavan artikkelin alunperin julkaissut Pasi Partanen Karosto omalla blogillaan http://blogi.varaudu.fi/

Suosittelen kaikille edellä mainitun blogin seuraamista, silla Pasin kirjoitukset ovat aikoinaan ajaneet minutkin kirjoittamaan (tai taitaa olla rehellisempää sanoa ”varastelemaan” muitten tekstejä) siitä miten niistä elämän isoista karikoista voi selviytyä. Tarkkoittaa että hopi hopi Pasi blogille siitä nyt!

Tiedostojen ja tallenteiden varmuuskopiointi

Posted on 01/21/2013

Käsi pystyyn kuinka monelta on kadonnut tiedostoja tietokoneelta, matkapuhelimesta, kamerasta tai tabletilta? Uskoakseni siellä ruutujen takana käy melkoinen viuhtominen. Minäkin sain viime viikonloppuna konkreettisen muistutuksen varmuuskopioinnin tärkeydestä kun kannettava tietokoneeni luiskahti käsistä lattialle ja kovalevy hajosi. Juuri edellisellä viikolla olin ajatellut uuden ulkoisen kovalevyn hankkimista, johon voisi tallentaa uudet kertyneet valokuvat ja dokumentit. Tässä vaiheessa oli jo myöhäistä, vahinko ei todellakaan tullut kello kaulassa.

Nykyisin varmuuskopiointi on helppoa ja suhteellisen vaivatontakin. Suurin syy varmuuskopioinnin puuttumiseen on yksinkertaisesti laiskuus ja valheellinen turvallisuudentunne sekä ajattelemattomuus. Kyllä minä vielä ehdin kun tulee joutoaikaa … Voi kyseessä toki olla tietämättömyyskin, mutta nyt on hyvä aika uhrata tälle muutama ajatus ja laittaa varmuuskopiointi alulle.

Varmuuskopiointiin on olemassa monia vaihtoehtoja, riippuen siitä miltä tallennusvälineeltä tietoja halutaan ottaa talteen. Mainitsin jo ulkoisen kovalevyn, jota voi käyttää. Sinne voi kopioida tiedostot säännöllisin väliajoin. Tallennettavan datan määrä ja se minne se on varastoitu, sanelee mikä on järkevin vaihtoehto varmuuskopioinnille.

Kameralta voi olla helpointa siirtää kuvat muistikortilta tietokoneelle ja sieltä edelleen ulkoiselle kovalevylle, pilvipalvelimelle esimerkiksi Dropboxille, tai polttaa ne CD:lle tai DVD:lle. Ipadilta tai muulta tabletilta voi olla helpointa ladata tiedostot pilvipalvelimelle ja sieltä edelleen myös poltettavaksi CD:lle tai DVD:lle. Tallennus onnistuu myös Bluraylle, joka tosin ei ole vielä yleistynyt ainakaan täällä Suomessa polttavien asemien hintojen takia. Nyt älypuhelinten yleistyttyä niiden sisältämän datan voi siirtää esimerkiksi muistikortin kautta, pilvipalvelimen kautta tai muuten langattomasti esimerkiksi WLAN:lla kotikoneelle ja sieltä edelleen jo aiemmin mainittuihin tallennuspaikkoihin. Eli tallennusvaihtoehtoja  on todellakin monia, kyse on lähinnä siitä, että käyttäisi niitä ajoissa – myös sieltä omalta kotikoneeltaan.

Tärkeät tiedostot kannattaa tallentaa useampaan eri paikkaan, sillä myös  varmuuskopio voi vaurioitua, jolloin tehdystä kopiosta ei ole enää hyötyä ellei sitä löydy myös muualta.

Varmuuskopiointiin kannattaa liittää myös ne vanhat valokuvat, joita otettiin ennen digikuvia. Näiden työstäminen vaatii  enemmän työtä. Kuvien skannaus vie paljon aikaa, mutta kun se on kerran tehty, niin enää ei tarvitse huolehtia kuvien haalistumisesta. Enää tarvitsee huolehtia kuvien varmuuskopioinnista. Vanhat äänilevyt ja kasetitkin voi muuttaa sähköisiksi, jolloin nekin säilyvät varmuuskopioituina.

Nyt siis joukolla varmuuskopiointiin, jotta ne tärkeät muistot saadaan säilytettyä. Onneksi se on tänä päivänä hieman helpompaa kuin kuvassa.

512px-Scriptorium-monk-at-work

2 thoughts on “Tiedostojen ja tallenteiden varmuuskopiointi”

  1. Pingback: Outi Lehes Hayrabedian on Facebook
  2. Pingback: Jarmo Partanen on Facebook
Mainokset

4 kommenttia

  1. Kiitos tästä postauksesta. Eksyin tänne kun googlailin hyviä ulkoisia kovalevyjä. Tähän mennessä on kertynyt koneelle niin paljon tärkeää materiaalia ja etenkin valokuvia joista en ole valmis ja halukas luopumaan jos kovalevy pasahtaa joten ulkoinen kovalevy olisi seuraavana hankinnassa varmuuspointia varten. Onko ehdotuksia hyvistä merkeistä?

    1. Merkeistä en suostu sanomaa juuta enkä jaata, mutta itse suosin usb muistitikkuja 32gigaan mahtuu jo ihan kivasti kuviakin ja kun käytän useita tikkuja on vain pieni osa kerrallaan ns. tulilinjalla.

  2. Muuten hyvä, mutta kirjoittajan nimi meni pieleen. Oikea nimi on Pasi Karosto.

    1. Hups korjataan hetimmiten. Tämän siitä saa kun surffaa kuumeisena. Sori.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: