Suomenmaa – Hajautettu energiajärjestelmä pelastaa Suomen

Suomenmaa – Hajautettu energiajärjestelmä pelastaa Suomen.

Hajautettu energiajärjestelmä pelastaa Suomen

28.03. 13:45

Janne Lintilän mielestä on panostettava energiamuotoihin, joita varten saadaan raaka-aineet lähialueilta. Kuva: Paula Åström

Paikallisessa, hajautetussa energiantuotannossa on Suomen tulevaisuus. Keskittynyt sähköverkko on haavoittuvin osa yhteiskuntamme toimintakykyä, huomauttaa Keskustanuorten liittohallituksen jäsen Janne Lintilä.

– Esimerkiksi luonnonvoimien aiheuttama horjutus voi saada karhunosan Suomesta nopeasti polvilleen. Sähkö, viestimisyhteydet ja tietojärjestelmät ovat niin napakasti yhdessä, että yhden poistuessa pääsemme kahdesta muustakin eroon.

Lintilä mielestä on panostettava energiamuotoihin, joita varten saadaan raaka-aineet lähialueilta. Näin suurten voimalaitosten merkittävyys tulee heikkenemään, ja kotipihoissa voidaan tuottaa energiaa myös taloudellisin voitoin.

–Pohjanmaalla energiakylä-hanke ja energiaomavaraisuutta parantava ESSI-hanke ovat oivia osoituksia hajautetunenergian nousevasta ilmiöstä, mutta ennen kaikkea uraa uurtavia ja isommassakin laajuudessa kannatettavia uusenergiahankkeita.

Haavoittuvuuteen Lintilä löytää useita lääkkeitä.

– Forssaan syksyllä valmistunut 300 MW:n varavoimala kykenee korvaamaan tarvittaessa ydinsähköä, tai Venäjän jakelussa ilmeneviä häiriöitä.

– Myös sähköverkkomme uudistaminen silmukoidumpaan muotoon, ilmajohtimista luopuminen ja sähköjohtojen siirtäminen maan alle ovat keinoja nostaa varmuutemme tasolle jolla sen pitäisi jo olla.

Lintilä huomauttaa, että tekniikka on nyt siinä vaiheessa, että on mahdollista rakentaa Suomeen usean keskikokoisen, esimerkiksi maakunnallisen, sähköverkon verkosto.

– Nämä verkot koostuvat piensähkölaitoksista, joita voi löytyä ihan tavallisten ihmisten kotipihoilta, Janne Lintilä täydentää.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: