Taajamakana – monitoiminen pihan piristys

Pohjoinen permakulttuuri

Taajamakanojen pidosta on maailmalla tullut yksi ruokaomavaraisuuden ja kaupunkipermakulttuurin airueista. Onhan mainiota hakea tuoreita munia vain muutaman askeleen päästä pihalta ja nautiskella päivittäin touhukkaan kuopsuttelun seurailusta. Matkoilla ystävien ja wwoof-isäntien kotimuniin tottumisen jälkeen on kotona ollut vaikeaa palata edes kaupan luomumunien pariin, sen verran suuri on ero maussa.

Kanat ovat kotieläiminä helppohoitoisia ja sangen vaatimattomia otuksia, ja tarkemman tutustumisen myötä voi huomata, että kananaivojen uumenista löytyy myös kapasiteettia oppimiseen ja syviin ystävyyssuhteisiin. City Chicks – taajamakanakirjan kirjoittaja Patricia Foreman mm. mainitsee kouluttaneensa kanansa olemaan tulematta perheen koirien käyttämää luiskaa pitkin pihalta kuistille ja olemaan käyttämättä kuistin kaiteita orrenkorvikkeina.

Suomeenkin taajamakanat ovat kotiutuneet ainakin Pia Alatorvisen takapihalle, ja tämän uraauurtavan taipaleen ensiaskeleet on kuvattu myös Pian kesäkana-blogissa.

Kanat ovat  reippaita apureita erilaisissa puutarhahommissa. Niiden kuopsuttelu ja mieltymys siemeniin sekä erilaisiin ötököihin ja matoihin voidaan valjastaa helposti   rikkaruohojen ja kutsumattomien hyönteisvieraidenkin hallintaan kanatraktorina tunnetun menetelmän avulla.

View original post 219 more words

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: