Vaarallinen elvytysharha – yhtä vaarallinen kuin säästämisen harha

Tyhmyri's Blog

Suomessa on viime aikoina uutisoitu elvytystä koskevasta keskustelusta. Ekonomisteilta on kysytty elvytyksestä (Ylen juttu täällä) ja monessa yhteydessä ovat sekä enemmän tai vähemmän näkyvät julkisuuden hahmot myös ottaneet asiaan kantaa. Aihetta ovat käsitelleet myös blogistit. Yhteistä keskustelulle on kuitenkin sen tapa mennä enemmän tai vähemmän varsinaisen aiheen eli Suomen talouteen kohdistuvien vaikutusmekanismien ohitse.

Ensimmäinen huomioitava seikka on se, että Suomella ei ole käytettävissään rahapoliittisia elvytyskeinoja. Suomi on taloudellisen elvytyksen kannalta täsmälleen vastaavassa tilanteessa kuin 1930-luvulla olivat kultakannassa olevat maat. Rahapoliittista elvytystä ei voi käyttää mikäli rahan määrä on pohjimmiltaan kiinni siitä kuinka paljon kultaa saadaan kaivetuksi esiin maan alta – käytännössä Suomen kannalta EKP:n rahapolitiikan tiukkuus tai löysyys vastaa ennustettavuudessaan ja Suomen vaikutusmahdollisuuksien osalta ulkomailla olevien kultakaivosten tuotantoa.

Suomella ei ole omaa kultakaivosta eli valuuttaa ja keskuspankkia, minkä vuoksi Suomi ei kykene toteuttamaan rahapoliittisia toimenpiteitä vaan on täysin riippuvainen siitä mitä muualla tapahtuu. Suomi ei kykene toteuttamaan korkoelvytystä eikä…

View original post 771 more words

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: