Onko itsenäisessä keskuspankissa mitään järkeä?

Lue, Sisäistä, Omaksu

Tyhmyri's Blog

Yksi euroa luotaessa hoetuista uskonnollisista dogmeista ratkaisevista periaatteista oli keskuspankin itsenäisyys. Valitettavasti jokaiselle todellisuutta seuranneelle pitäisi olla jo selvää, että käytännössä EKP on kaikkea muuta kuin itsenäinen. Pahat kielet väittävät jopa sellaista, että EKP olisi lähinnä Saksan keskuspankin eli Bundesbankin puutarhaosasto. En aivan moiseen itse usko, mutta pidän kuitenkin aivan selvästi toteen näytettynä, että EKP tottelee Saksan tahtoa aina tositilanteen tullessa – usein toisten euromaiden vahingoksi. Tämän kirjoituksen innoittajana on Saksan täysin avoimen kaksinaamainen politiikka, mistä kertoo Reutersin uutinen (täällä).

Mielenkiintoisempi kysymys on kuitenkin koko idea itsenäisestä keskuspankista. Onko moinen idea millään muotoa järkevä vai ei? Onneksi asiaa ovat käsitelleet muun muassa sellainen nimet kuin Milton Friedman ja John B. Taylor.

Milton Friedman argumentoi jo 19621, että keskuspankin itsenäisyys on aina illuusio. Lisäksi merkittäväkään itsenäisyys ei takaa järkevää rahapolitiikkaa. Mutta mikäli keskuspankin itsenäisyys ja toimintatavat ovat rahapoliittisilla säännöillä määriteltyjä, niin rahapolitiikka on ennustettavaa ja talous menestyy…

View original post 589 more words

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: